DSH labyrint

Het Schaapshoeve labyrint

Een van de elementen die de Schaapshoeve zo'n bijzondere plek maakt, is het labyrint. Aangelegd in 2012 na een inspirerende workshop in Glastonbury, Engeland, is het een bron gebleken voor inspiratie, koestering en rust.

Iedereen die een kleine reis 'naar binnen keren' wil maken, kan door het labyrint wandelen. Je kunt het labyrint zien of gebruiken als een pelgrimstocht naar je innerlijk, als een spiegel, als sleutel tot je intuïtie, een probleemoplossend instrument, een dans onder de zon of de sterren.

Het labyrint op de Schaapshoeve is een zogenaamd klassiek labyrint. Het is aangelegd in september 2012. Op deze pagina vind je informatie over spelregels en praktische verzoeken bij het gebruik van het labyrint. Via de bruine horizontale menubalk bovenaan je pagina vind je informatie over komende labyrint activiteiten. Als je op zoek bent naar één op één sessies in het labyrint, neem daarvoor ook gerust contact met ons op.
 We schreven een speciale bijlage met informatie en achtergronden
voor de Schaapscourant, onze maandelijkse nieuwsbrief

 


"Spelregels" voor het lopen van het labyrint

Er is maar één standaardregel: er zijn geen regels.
Er is maar één juiste manier om een labyrint te lopen: jóuw manier.

Maar natuurlijk hebben we als je dat wenst, wel een aantal handreikingen voor je.

 • Maak jezelf stil voor je het labyrint in stapt. Doe dat door bijvoorbeeld drie keer diep in en uit te ademen.
 • Indien je dat wenst kan je je voor je wandeling afstemmen op je hart, je intuïtie, het hogere, een vraagstuk, etc.
 • Loop snel, langzaam, bedachtzaam, sta stil, huppel, ren, zing (zachtjes), alles is oké.
 • Neem je moment in het doel en loop via hetzelfde pad weer naar buiten.
 • Als je uit het labyrint stapt, neem dan een moment om de wandeling af te sluiten. Eén manier is door het 'leggen van een knoop' (draai je om naar het labyrint, 'zeg gedag', draai verder om je as tot je het labyrint weer achter je hebt liggen).

Als er meerdere mensen tegelijk willen lopen, hou dan de volgende afspraken in gedachten:

 • Begin met lopen als degene voor je de scherpe bocht aan je rechterhand neemt.
 • Voel je vrij om rustig iemand in te halen als jullie tempo te ver uit elkaar blijkt te liggen.
 • Degene die naar buiten loopt, stapt even opzij om degene die naar binnen loopt, voor te laten gaan.
 • Neem je tijd in het doel, én houd rekening met anderen die ook het doel willen bereiken.

Het samenzijn in het labyrint is als dansen op de dansvloer. Je danst je eigen dans en tegelijkertijd blijf je alert op de andere dansers zodat je niet botst.
 Wat is het verhaal van ons labyrint?
kijk op
Labyrint in wording voor woord & veel beeld

 


Praktische verzoeken

Graag delen we de praktische (on-?) mogelijkheden van het Schaapshoeve labyrint met je.

 • Het labyrint heeft een eigen energieveld opgebouwd. Loop alsjeblieft niet dwars door het labyrint. Volg het pad naar binnen en naar buiten, of loop er omheen.
 • Het labyrint ligt in het grasveld tussen ons centrum en de boerderij van Huisgemeente Het Hoge Steen. Het kan zijn dat er activiteiten zijn in een van de boerderijen. Bel dus ajb niet zo maar aan en loop niet zo maar binnen.
 • We vragen je je labyrintwandeling in rust te lopen en je ervaringen rustig met anderen te delen, bijvoorbeeld in de tai chi tuin, in de steencirkel of bij de levensboom. Andere wandelaars in het labyrint kunnen in stilte hun wandeling voortzetten en overige activiteiten en workshops kunnen ook zonder afleiding hun doorgang vinden.
 • Als je klaar bent met je labyrintwandeling, nodigen we je uit in de tuinen aan de voorkant van de Schaapshoeve te rusten of te wandelen (zie foto). De tuinen achter het labyrint horen bij Het Hoge Steen en zijn privéterrein.
 • Tip! Neem een moment bij de drie grote keien in de tai chi tuin om goed te aarden (zie foto) of ga naar de steencirkel.

Dank je wel voor je begrip!
 


De Overtol

Schuin-rechts van het labyrint vind je een tegel in het gras met een spiraal erop. Onder deze plek kruisen twee wateraders elkaar. Je kunt dat zien als een 'negatieve' plek, aangezien een dergelijke kruizing energie wegzuigt. Je kan er ook naar kijken als een nuttige plek: aangezien het een afbrekende energieplek is, kan je er bijvoorbeeld fantastisch je composthoop op maken. Of... een hyperactief mens op laten kalmeren.

Als je het labyrint wilt gaan lopen en je bemerkt dat je nog vol zit met een teveel aan emoties of onrust, stap dan even op deze steen en laat alle overtollige energie wegstromen. Maak je intentie van het loslaten kort en duidelijk, blijf niet te lang staan.
 


Meer weten?

Neem contact op met Jack Peters of Carin Wennink:

 

Bekijk het aanmeldformulier en meld je aan voor labyrint workshops en activiteiten:


 

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van komende (labyrint) activiteiten: