Selma Sevenhuijsen: Meermin lezing met klank


Wanneer: zondagmiddag 24 november 2019

Tijd: van 13:30 tot 16:30 uur
Je bent welkom vanaf 13:00 uur

Bijdrage: € 15,00


Informatie
Meer informatie kan je vinden op www.selmasevenhuijsen.nl


Meermin lezing met klank

De Schaapshoeve is blij om opnieuw Selma Sevenhuijsen te verwelkomen. Zij zal samen met Jack Peters een workshop verzorgen naar aanleiding van haar nieuwste boek ‘Vrouw aan de hemelpoort. Reis door Italie op zoek naar de dubbelstaartige meermin’. In dit rijk geïllustreerde boek laat zij onder meer zien dat de sirena’s van oudsher ook met klank werden geassocieerd. In de oudheid bespeelden haar priesteressen drums en sistrums. Tot ver in de Middeleeuwen werden zij afgebeeld met muziekinstrumenten als harpen, gitaren en fluiten.

In deze lezing willen wij de dubbelstaartige meermin laten herleven via klank en beeld. Selma zal een korte inleiding geven op de bevindingen in haar boek, en Jack zal daarbij de meerminnelijke tonen laten klinken. Selma heeft haar boek onder meer geïllustreerd met haar eigen schilderijen van de meermin, en zij is daarmee na de publicatie ervan doorgegaan. De belangrijkste zal zij meenemen, als inspiratie voor de deelnemers om na de lezing hun eigen meermin te maken, met potlood of verf, en wie weet ook andere materialen. En uiteraard is er gelegenheid om een gesigneerd exemplaar van het boek aan te schaffen (€29,75)
 

Over de Meermin

Ooit was de meermin een godin: weergegeven met twee staarten én twee vleugels. Vooral in Italië, waar vroeger de Etrusken leefden, is de meermin wijd en zijd bewaard gebleven, o.a. op oude kerkjes.

Als bij toeval ontdekte Selma Sevenhuijsen de dubbelstaartige meermin in Italië. Ze werd er zo door geraakt dat ze besloot langer in Italië te blijven om de betekenis van de meermin te doorgronden. Selma schreef er het boek ‘De glimlach van de sirene’ over. Onlangs bracht zij 'Vrouw aan de Hemelpoort' uit.
 

Over Selma Sevenhuijsen

Selma Sevenhuijsen (1948) volgde haar studie Politieke en Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, waar zij in 1977 afstudeerde in de geschiedenis van de politieke theorie. Ze werkte als wetenschappelijk medewerker Politicologie en Vrouwenstudies en als hoogleraar aan de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht. Haar wetenschappelijke werk raakte steeds meer gericht op de filosofische fundering en de praktische toepassing van de zorgethiek, een stroming in de ethiek die uitgaat van morele beginselen als aandacht, compassie, verantwoordelijkheid, verbondenheid en vertrouwen.

Tijdens een van van haar reizen kwam zij in aanraking met het labyrint, op een moment in haar leven dat de spirituele weg zich voor haar opende. Sindsdien verzorgt zij workshops over het labyrint als spirituele weg en als ruimte voor verbinding, vrede en verzoening.

Al heel lang heeft zij een passie voor Italië, eerst gedurende vele jaren als vakantieland, en sinds enkele jaren ook als verblijfsoord. Met haar onderzoek naar het Etruskisch labyrint heeft Selma een leemte opgevuld in de geschiedenis van het labyrint en van het goddelijk vrouwelijke. Het bracht haar ook in contact met de rol van de Etrusken in de vormgeving van de Europese cultuur en opende haar ogen voor het sacrale landschap in Toscane en elders.

De laatste jaren onderzocht Selma het goddelijke vrouwelijke in het leven van Matilda van Canossa, wat vormgegeven is in het boek 'Koningin van het Vaticaan'.

Meer lezen van en over Selma Sevenhuijsen kan op haar website: www.SelmaSevenhuijsen.nl.